jane
di 27 februari / 20.00U

Jane

Film Aan de Slinger

Film

Een ongelofelijk mooie en diep romantische film over de jonge jaren van Jane Goodall. Wonderschoon in de warme en tedere beeldenpracht van haar grote liefde, de Nederlandse natuurfilmer Hugo van Lawick, maar ook in haar intense liefde voor haar chimpansees en haar werk.

Als 26-jarige secretaresse krijgt zij van paleontoloog Leakey de kans om naar Afrika te gaan, haar grote droom. Zonder enige ervaring, kennis of wetenschappelijke opleiding (“een open geest, een passie voor kennis, geduld en liefde voor dieren” waren de vereisten) trekt zij, samen met haar moeder, naar de wildernis om de allereerste onderzoeker naar apengedrag in het wild te worden. Het zijn paradijselijke en bijna onwerkelijke beelden.

Nooit eerder waren deze beelden over haar beginjaren, haar grote wetenschappelijke doorbraken en de opbloeiende liefde tussen Hugo en haar te zien.

Pas in 2014 werd deze filmische schat, meer dan 100 uur aan prachtig warm en teder 16 mm materiaal, teruggevonden in de archieven van National Geographic. Brett Morgen bekend van o.a. Cobain: Montage of Heck, kreeg de droomopdracht om er een film van te maken. Philip Glass componeerde de muziek er voor.

"Jane is vooral een ontroerende registratie van twee mensen die verliefd worden tussen de chimpansees. En dat maakt de film tóch anders dan de andere documentaires over Jane Goodall." (3* de Volkskrant)

"De documentaire is boeiend maar ook wat gladjes. Hij is gemaakt als een speelfilm, met vlotte muziek van Philip Glass, vloeiende montages en verzorgd geluidsontwerp." (3* NRC)


Komt uit: Verenigde Staten
Film duurt: 90 minuten
Genre: Documentaire
Taal: Engels
Regie: Brett Morgen
Acteurs: Jane Goodall, Hugo van Lawick
Kijkwijzer:
Bestel hier uw tickets
  • Film normaal: 9,50

Nieuwsbrief

Wilt u graag op de hoogte blijven? Schrijf u dan nu in!

Aanmelden of afmelden nieuwsbrief

Tweets

X